januari : Heksverbranding in Pertegada

befana il tramonto 7In ‘ons’ dorp Pertegada vindt ieder jaar op 5 januari ‘La Foghera’ plaats. Tijdens dit oeroude spektakel wordt op een brandstapel van 25 meter hoog de oude ‘Befana‘ (heks) verbrand. De brandstapel bevindt zich midden op de rivier De Tagliamento. Op de kade wordt door meneer pastoor een mis opgedragen en vervolgens komen uit het duister kano’s opdagen. De met fakkels verlichte kano’s maken een ‘choreografische’ tocht rondom de brandstapel. Alles gaat gepaard met mysterieuze muziek op de achtergrond. Vervolgens wordt met fakkels de brandstapel aangestoken. Na enkele minuten laait het vuur op. Een zee van vuur van 25 meter hoog!

Dit unieke spektakel wordt ieder jaar bijgewoond door vele duizenden bezoekers uit de hele omgeving. Na afloop van de heksverbranding komt de ‘nieuwe’ heks aan met kadootjes voor de kinderen (vergelijkbaar met Sinterklaas wat in Italië niet gevierd wordt). De avond wordt afgesloten met een enorme vuurwerkshow. De duizenden bezoekers doen zich te goed aan de glas vin brulè (glühwein) en pinza, een zoete koek die alleen op 5 en 6 januari gegeten wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *