juli: Bezoek aan vestingstadje San Vito al Tagliamento

itabizz_villagreta_interino_aug_2340

Zoals de naam van dit stadje al aangeeft, ligt San Vito vlak aan de rivier de Tagliamento. En aangezien deze rivier in Pertegada bij Villa Greta langs stroomt, is het leuk om deze oude vestingstad te bezoeken. Ondanks het feit dat we vele malen langs of door San Vito zijn gereden, hadden we om onverklaarbare reden il centro storico (het historische centrum) nooit bezocht. Een overzichtelijk historisch centrum met een verscheidenheid aan bezienswaardigheden.

Een leuk stadje om SanVitoAlTagliamento6even 2 tot 3 uurtjes te vertoeven met oude stadspoorten, kerken, een enorm piazza (plein) en vooral, leuke, in eerste instantie onopvallende kleine ‘inkijkjes’. Natuurlijk is er een grote kerk, il duomo (kathedraal) uit 1479 en een loggia, een overdekte ‘marktplaats’ wat nu nog steeds fungeert als ontmoetingsplek voor jong en oud. Naast deze loggia bevindt zich het ‘VVV-kantoor met daarboven een klein theater uit de 17e en 18e eeuw wat onlangs gerenoveerd is in de stijl van de Venetiaanse theaters van weleer.

San Vito al Tagliamento ligt op nog geen 40 km van Pertegada. Goede tip voor een uitstapje, een caffè of gelato op een terras te nuttigen en te genieten van het grote plein met monumentale panden. Plak daar een bezoek aan een wijnboer aan vast en je dagtrip is volmaakt!

PS: de voetbalclub van San Vito al Tagliamento is Sanvitese

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *