september : Italië, Vespa-land

pertedelirio_ad smets_3936_aVespa & bella Italia zijn onafscheidelijk. Wereldwijd bestaan vele Vespa-liefhebbers, maar hier in het moederland Italië blijft de Vespa het nationale knuffel-voertuig.
In 1946 werden in Italië de eerste Vespa’s geproduceerd door de firma Piaggio, omdat zo kort na de Tweede Wereldoorlog er grote behoefte was aan goedkoop transport. De Vespa voert de taken uit van een auto, is goedkoop, eenvoudig in gebruik, geschikt voor alle sociale klassen voor man en vrouw, praktisch, zuinig en bevordert zo de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

De Vespa dankt haar naam aan directeur Enrico Piaggio die in 1946 het prototype bewonderde en uitriep: “Het zoemende geluid van de motor en de vleugelachtige bouw van de carrosserie doet me aan een wesp denken!” Sindsdien draagt dit voertuig de naam Vespa, Italiaans voor wesp.

In 1956 zijn er al 1 miljoen Vespa’s geproduceerd. In 1960 komt de totale Vespa productie op 2 miljoen, in 1970 op 4 miljoen, 1988 op 10 miljoen momenteel zijn er meer dan 25 miljoen geproduceerd. Vespa heeft na bijna 70 jaar nog dezelfde aantrekkingskracht als in 1946, Forever Young!

Ook ons dorp Pertegada kent een Vespa-club: PerteDelerio (‘Uitzinnig Pertegada’). Als onderdeel van de zomerfeesten werd ook dit jaar een Vespa-toer gehouden. De liefhebbers van de Vespa-clubs uit de hele omgeving komen samen om vooral te kijken naar andermans collectorsitem. We spotten zelfs een exemplaar uit 1956! Het is kijken en gezien worden. Een kleurrijk gezelschap, met een gezamenlijke passie voor de Vespa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *