december : kerststal van zand

stalla di sabbia_ad smets_lignano_0182De presepe (of presepio), de kerststal, is in Italië ontaard in een ware prestigestrijd. Wat ooit begon als een traditionele kerststal met Maria, Jozef, kindje Jezus, de herders, een os en een ezel is uitgegroeid tot een ware competitie tussen Friulaanse dorpen.

De term ‘kerststal’ is dus duidelijk gedevalueerd en dat geldt ook voor de kerststal van Lignano die bestaat uit zandsculpturen: ‘Il Presepe di Sabbia’ (de Kerststal van Zand). Deze kustplaats probeert hiermee ook buiten het geijkte zomerseizoen de stad in de internationale schijnwerpers te zetten. Met succes, want ieder jaar trekt dit evenement maar liefst 100.000 bezoekers, waarvan vele Oostenrijkers en Duitsers.

In een grote tent op het strand wordt 6 weken lang door verschillende zandkunstenaars uit de gehele wereld aan de enorme zandsculpturen gebouwd. Ze hebben ons verzekerd dat er alleen maar 500.000 kilo zand en vele liters water worden gebruikt. Dus zonder toevoeging van lijm, stijfsel of andere plakmiddelen.

De ‘Accademia della Sabbia’ (De Academie van het zand) zorgt ieder jaar weer voor dit spektakel. Geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *