februari : glas-in-lood-ramen in de kerk van Pertegada

progetto vetrate_il tramonto_foto ad smets_4770Villa Greta ligt in het kleine dorpje Pertegada en heeft één kerk. Een gewone kerk in een gewoon dorp. De kerk is helemaal nog niet zo oud. Op 17 november 1934 werd de kerk ingezegend en in gebruik genomen. Toch is het werk van architect Giovanni Santi nooit afgemaakt. De toren zijn ze niet vergeten maar er was geen geld meer voor om het geweldig mooie Venetiaanse kunststuk te volbrengen. Zonde, het zou een pronkstuk zijn geworden. We doen het nu met de toren die bij het oude kerkje S. Agatha staat.

De kerk is sober en toch warm. Je voelt je er meteen thuis. In de zomer staan alle deuren open en je bent er welkom.

Tot voor kort was de kerk ook de gehele avond en nacht geopend maar met de komst van de nieuwe pastoor, Don Rinaldo, is een en ander veranderd. Om 20:00 uur gaan de deuren dicht. Eigenlijk heel begrijpelijk omdat er mooie kunststukken in de kerk staan.

Overdag kun je genieten van de prachtige glas-in-loodramen. Naast Maria en Jezus ontbreken uiteraard de nodige (bescherm)heiligen niet. Allemaal uitgebeeld op een ‘traditionele’ wijze. Onze voorkeur gaat uit naar de meer ‘strakke’ onderdelen van de glas-in-loodramen. Wellicht waren deze minder figuratieve afbeeldingen voor de jaren 30 redelijk vooruitstrevend. Tenminste, voor kerkelijke begrippen…. Op een zonnige dag zorgen deze glazen mozaïeken voor een waar lichtspektakel.

De fotoreportage geeft een indruk van de ramen in de kerk van Pertegada.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *