maart: Een vorkje prikken bij La Cortine

la cortine_il tramonto_5996We hadden geen zin om naar huis te gaan. We waren al een paar uur onderweg en hadden zelfs al een opening van een tentoonstelling achter de rug. In Italië is er dan geen man over boord. Je zet de auto even aan de kant en overlegt rustig waarheen de weg jou verder leidt. Iets kleins, iets groots, alleen drinken of toch een vorkje prikken. Het grote kan goedkoop zijn en het kleine kan duur uitvallen, en vice versa, je weet het hier niet! Gewoon uitproberen en het ervaren! Er zijn mensen die perse bij restaurant ‘x’ willen eten omdat het een uitspanning is dat in alle boeken staat beschreven als zeer goed zijnde. Je treft er vooral rijke Duitsers en Oostenrijkers.

Spannender is het om iets te zoeken wat de normale toerist niet kent. Ergens in een ‘gat’ waar je normaal niet doorheen komt. En dan nog eens zoeken naar de juiste poort waar je nauwelijks met je auto doorheen durft, laat staan na een paar glazen wijn…..

LaCortine_Roberto_Piccini_il Tramonto_IMG_2149

Roberto Piccini

Buurman van de Frecce Tricolori
Wij kozen voor ‘La Cortine’, het wijngoed van Roberto Piccini in het dorpje Rivolto (waar ook de basis ligt van de wereldbekende stuntvliegers, de Frecce Tricolori). Roberto valt best op tussen de doorsnee wijnboeren. Hij komt niet direct als een boer over en je denkt eerder aan andere business waar wij niets mee hebben. Wij hebben echter in Italië geleerd om niet direct te oordelen over bijvoorbeeld het uiterlijk, zeker niet in Italië waar erg veel mensen onder de plaatjes zitten en veel mannen een flinke paardenstaart dragen.

Na een heel bewogen en wild leven, heeft Roberto zijn passie gevonden in het maken van wijnen, en voelt zich – na de dood van zijn vader die ermee gestart was – verantwoordelijk om het vooral goed te doen. Zo keurde hij een jaar geleden een wijn af die wij twee jaar geleden al mochten proeven en waarvan wij zowat van onze stoel al vielen, zo goed als die was. Maar de kwaliteit zinde mijnheer niet, dus kwam die ook niet op de markt. Lef hebben toch!

T +T + T+ T
Sinds kort is La Cortine gestart als agriturismo en kun je er op bepaalde avonden een hapje eten. Een chefkok die wel al zijn sporen heeft verdiend maar nu als gepassioneerd hobbyist achter de kookpot staat. Gewoon voor de lol. Nino QT, zo noemen we hem maar. QT staat voor quattro ‘T’, want zijn achternaam bestaat uit maar liefst vier ‘t’s, Pittoritto.

la cortine_il tramonto_6005We praten bewust over een ‘hapje’ wat je hier kunt eten want er is geen grote menukaart. Omdat wij geen grote honger hadden (we hadden eigenlijk al een klein hapje gegeten na afloop van de opening van de tentoonstelling), wilden we het bij een primo houden. Een type ravioli met diverse wilde kruiden. In de eigen taal (Friuli Venezia Giulia heeft een eigen taal, het Friulaans) worden ze  ‘ciarcions’ of ‘cjalsons‘ genoemd. Met gerapste gerookte ricotta en een scheutje olijfolie smaakten ze voortreffelijk.

Wat de avond ook speciaal maakt is het feit dat je makkelijk contact legt met anderen. Er hoeft maar één woord gewisseld te worden en je hebt een vriendelijk moment samen met anderen. Deze avond begonnen we het gesprek met mensen die we tevoren op de tentoonstelling hadden gezien. En ter afronding van de spontane kennismaking is het in Italië, Facebookland nummer 1 in de wereld, gebruikelijk om een groepsfoto te maken die gepubliceerd wordt. De Friulani noemen zich een gesloten volk, echter wij treffen alleen maar vriendelijke mensen aan die de deur meteen wijd open zetten voor contact, die je uitnodigen om wat te drinken en vooral gezellig met je willen praten en een lach met je willen delen.

la cortine_il tramonto_5997

la cortine_il tramonto_5997

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *