augustus: Een wijnproeverij onder de sterrenhemel

il-tramonto_0920_calici-di-stelleCALICI DI STELLE – EEN GLAS WIJN ONDER DE STERRENHEMEL
In de zomer zijn er talrijke vallende sterren (meteoren) te zien, met als hoogtepunt de Perseïden die hun maximum op 12 augustus hebben. Mooie aanleiding om rond het thema ‘sterren’ zomerse activiteiten te organiseren.

Op de wandelpromenade langs de rivier de Tagliamento in Latisana presenteren de wijnboeren van de wijnstreek DOC Friuli Latisana hun wijnen en laten de lokale restaurants de bezoekers genieten van hun seizoensgerechten.

il-tramonto_4787_calici-di-stelleBij aanvang ‘koop’ je een glas (calice) en onder de sterrenhemel (le stelle) kun je bij de verschillende wijnboeren een glas wijn proeven.

Tijdens onze wandeling over de dijk langs de verschillende kramen werd het steeds drukker en uiteindelijk liepen alle bezoekers schouder aan schouder. Een ontzettend leuk gezicht is dat iedereen met een soort hangtasje om de nek met een wijnglas van de ene kraam naar de andere flaneert.

il-tramonto_0897_calici-di-stelle

Bruisende avond, bruisende wijn
Gezien de zomerse avond waren de ‘bubbels’, de mousserende wijnen, het meest in trek. Een glas Prosecco, Ribolla Gialla, Chardonnay spumante of roze bubbels doet toch altijd feestelijk aan. En dan allemaal lachende, vrolijke mensen die in de vakantiestemming zijn. De periode rond Ferragosto – de nationale feestdag op 15 augustus – is het hoogtepunt van de Italiaanse vakantie. Heel zakelijk Italië ligt plat en viert vakantie en feest.

Thuisgekomen hebben we nog uitgebreid naar de sterrenhemel getuurd of we vallende sterren konden waarnemen. Helaas moesten we het deze avond zonder dit fenomeen doen. Wel viel ons op dat er deze avond heel veel sterren aan de hemel stonden. Of zagen we dubbel zoveel omdat het deze avond wel een heel uitgebreide wijnproeverij was geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *