september: Bar ingericht als een kerkje

img_0051Op nog geen 15 minuten rijden van Villa Greta ligt het dorpje Ariis dat niet alleen beroemd is vanwege het feit dat daar de ware geschiedenis van Romeo & Julia zich heeft afgespeeld (en niet in Verona, klik hier voor het verhaal). Ariis beschikt namelijk over een wel heel bijzondere kroeg. Wij (Ad en Sjaak) hebben in Italië al veel frasca’s (kleine kroegjes waar meestal alleen maar wijn wordt geschonken) bezocht, maar dit juweeltje springt er toch bovenuit.

Het begint al met de naam , “Kyrie Eleison” (ter verduidelijking voor de ‘ongelovigen’ img_0037onder ons: Heer, ontferm u over ons). Wanneer je vervolgens naar binnen gaat, waan je je in een kapelletje. Een kerkse katheder met daarop een grote, dikke, zelfs ornamentale bijbel. Een offerblok, bidprentjes, relikwieën en overal engeltjes.

Klapstuk is een biechtstoel met twee zitplaatsen om onder het genot van een goed glas wijn je zonden te overpeinzen, biechten of gewoon te bespreken. Het grote voordeel van deze biechtstoel is dat je niet gebonden bent aan een pastoor, maar zelf je gesprekspartner kan uitzoeken. De eigenaar en verzinner van het geheel, Fernando Gallici vertelde ons dat dit bijzondere tweepersoonstafeltje (tête a tête) al veel romances heeft voortgebracht. Goddelijk toch!

Wanneer je een rondgang door deze frasca maakt, valt het op dat de inrichting smaakvol en met oog voor detail is samengesteld. In Nederland zul je niet snel het opschrift “Ad img_0047_pluviam_aPetendam Pluviam”, het gebed met verzoek om regen, niet aantreffen. In het warmere Italië wel. We hebben niet gebeden, maar er wel een foto van gemaakt.

Op het toilet tref je een bidstoeltje aan om de heilige Erasmus aan te roepen voor een goede stoelgang, want de verering van deze heilige zou helpen tegen buikpijnen, maagkwalen en kolieken. Wie verzint zoiets voor een kroeg!? Bestaat er ook een heilige die je aanroept bij een flinke kater?

Na een paar heerlijke wijntjes, gedecoreerd met enkele Italiaanse anti pasti, hebben we besloten hier zeker regelmatig terug te komen. Voor de prijs van € 1,- voor een glas bijzonder goede wijn hoeven we dat zeker niet te laten.

We hebben uitgebreid met Fernando Callici, de eigenaar, en zijn lieftallige vriendin gesproken. Wat een aardige mensen! Pas toen we vertrokken viel ons het bordje bij de voordeur op: “iedere maandag gesloten in verband met bedevaart”.

Wat een belevenis en wat een hartelijkheid tref je aan in Friuli Venezia Giulia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *