oktober: Monument 1e Wereldoorlog

In het uiterste oosten van Noord-Italië, vlak bij de grens met Slovenië vind je in Redipuglia het monument voor de 1e wereldoorlog. Het is niet alleen het grootste Italiaanse oorlogsmonument, maar ook de grootste militaire begraafplaats in Italië.

Er liggen bijna 40.000 geïdentificeerde Italiaanse soldaten en 70.000 niet-geïdentificeerde. De overledenen zijn ondergebracht in 22 grote bordessen van elk 140 meter breed. ‘Presente’, het antwoord van de soldaten tijdens een appel staat in reliëf op de randen van de bordessen. Wellicht krijg je bij de onderstaande foto’s enig idee hoe enorm groot dit is. Een hele klim om naar boven te komen. Erg indrukwekkend.

Met uitzondering van de Scandinavische landen, Spanje, Zwitserland en Nederland, waren uiteindelijk alle Europese landen bij de Eerste Wereldoorlog betrokken. Alleen al het officiële aantal militaire slachtoffers in deze oorlog bedraagt 10 miljoen. Tel daar nog eens de burger- en niet geregistreerde slachtoffers bij op en je spreekt over een verschrikkelijk aantal dat garant staat voor een ongekend verdriet.

Hier in Italië wordt in de periode 2014-2018 stilgestaan bij La Grande Guerra, de Eerste Wereldoorlog, waarin Italië oorlog voerde tegen Oostenrijk-Hongarije. De nationale herdenking 2014 in Italië vond plaats aan de voet van dit indrukwekkende oorlogsmonument in Redipuglia. Het Requiem van Verdi werd opgevoerd als eerbetoon aan alle slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog. Uiteraard mocht het koor uit deze regio FVG, Friulia Venezia Giulia, niet ontbreken. De sympathieke en immens populaire paus Franciscus brengt in september een bezoek aan dit oorlogsmonument.

Alhoewel Nederland neutraal was, ging deze oorlog niet ongemerkt voorbij. Voedselschaarste en meer dan een miljoen Belgische vluchtelingen zochten in Nederland een goed heenkomen. Ook in Nederland wordt stilgestaan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog met o.a. een NOS uitzending vanuit Luik van de internationale herdenking van de Duitse invasie in België. Het Belgische koningspaar heeft vertegenwoordigers van 71 landen uitgenodigd, onder wie de Duitse president Gauck, president Hollande van Frankrijk en de Britse Prins William. Voor Nederland gaat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *