februari: Oorlogsmonument Oslavia

Een vakantieverblijf in Villa Greta kan bestaan uit een dagje strand, bezoek aan één of meerdere wijnboeren, het bezoeken van oude pittoreske oude stadjes of een duik in historie van bella Italia, bijvoorbeeld het Oorlogsmonument Oslavia. 

ITALIË IN DE EERSTE WERELDOORLOG
Met uitzondering van de Scandinavische landen, Spanje, Zwitserland en Nederland, waren uiteindelijk alle Europese landen bij de Eerste Wereldoorlog betrokken. Alleen al het officiële aantal militaire slachtoffers in deze oorlog bedraagt 10 miljoen. Tel daar nog eens de burger- en niet geregistreerde slachtoffers bij op en je spreekt over een verschrikkelijk aantal dat garant staat voor een ongekend verdriet.

Honderdste herdenking
De eerste wereldoorlog (1914-1918) wordt hier in Italië na honderd jaar regelmatig herdacht. In de periode 2014-2018 worden – naast formele herdenkingsplechtigheden – de gevolgen van deze verschrikkelijke periode waarin Italië oorlog voerde tegen Oostenrijk-Hongarije toegelicht middels films, documentaires, boekpresentaties en tentoonstellingen.

il-tramonto_2511-panoramaOorlogsmonument Oslavia
De vreselijke beelden die wij zien over deze afschuwelijke oorlog in combinatie met de ellende die wij dagelijks over ons heen krijgen bij het bekijken van het journaal (denk aan Syrië, Afganistan en noem zo maar een hele lijst van oorlogsgebieden op) wilden wij toch een beter beeld krijgen van de invloed van deze Eerste Wereldoorlog voor ‘Bella Italië’.

Wij bezochten daarom het oorlogsmonument in Oslavia, een gehucht van 600 inwoners wat onderdeel uitmaakt van de stad Gorizia, in het uiterste oosten van Italië, die deels in Italië ligt en deels in Slovenië.

‘Il Sacrario militare Oslavia’ is niet alleen een oorlogsmonument maar tevens een ossuarium, de laatste rustplaats van de stoffelijke overschotten van maar liefst 57.000 soldaten.

Sacrario Oslavia luchtopnameHet imposante complex, gebouwd in 1938 en ontworpen door de architect Ghino Venturi (Rome) ligt op een driehoekig gebied en omvat vier torens, op iedere hoek een lage en in het midden een immense toren met een hoogte van 64 meter. Alle torens zijn verbonden door ondergrondse tunnels en bevatten crypten. In de muren liggen de overblijfselen van 20.000 soldaten en hun namen staan gegraveerd in de marmeren afdekplaten. In elk van de drie hoektorens liggen per massagraf 12.000, dus in totaal 36.000 resten begraven. Let wel, we praten over het herbegraven van restanten van stoffelijke overschotten twintig jaar ná afloop van deze oorlog…

Buiten was het 34 graden, maar binnen liepen de koude rillingen over onze ruggen. De indruk die dit immense gedenkmonument op ons maakte. De 57.000 slachtoffers die hier begraven liggen vormenden slechts een fractie van het totale aantal militaire- en burgerslachtoffers.

il-tramonto_2551Heel bewust hadden we er voor gekozen om te beginnen met de buitenringen van de verschillende tunnels om daarna de centrale toren te bezichtigen met een crypte voor drie generaals en soldaten die geëerd waren met de gouden medaille. We waren enigszins sceptisch en verbaasd: was het leven van deze soldaten belangrijker dan die zonder medaille? We realiseerden ons tevens dat we het hier hebben over een monument van 1938 ter nagedachtenis van een oorlog die zich nu 100 jaar geleden heeft afgespeeld.

De nagedachtenis blijft voortduren
Vanaf 1938 luidt iedere avond de klok van dit monument ter nagedachtenis aan deze militaire slachtoffers en om de burgers te blijven herinneren aan deze vreselijke oorlog.

En ieder jaar wordt op 8 augustus, de dag van de inname van de stad Gorizia (1916), een herdenkingsceremonie gehouden ter ere van de slachtsoffers van alle oorlogen.

Daar waar ‘wij’ als Nederland tijdens de eerste wereldoorlog ‘neutraal’ waren en wij de twééde wereldoorlog – waarbij ook Italië betrokken was – intensief beleefd hebben, blijft voor de Italianen de eerste wereldoorlog nog steeds ‘La Grande Guerra’, de GROTE oorlog….

Wat leren we er allemaal van? Er is nog steeds op vele plekken op aarde oorlog! Come mai? Hoe is het mogelijk, waarom?

klik hier voor een uitgebreide fotoreportage van ons bezoek aan dit indrukwekkende oorlogsmonument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *