maart: Voorjaar – ‘Spring is in the air’

il tramonto_paardenbloem_foto ad smets_6844_testHet voorjaar blijft boeien. Neem nu eens de meest alledaagse eenvoudige zaken als de pluizen van de paardenbloem. Als kind bliezen we de pluizen de lucht in en keken we gefascineerd (al kenden we toen zelf dat woord helemaal niet) naar het dwarrelen van de pluizen.    

De Italiaanse naam ‘dente di leone‘ voor de paardenbloem (leeuwentand) verwijst naar het tandvormige blad. Uitgebloeid ontstaan er pluisjes en aan ieder pluisje zit een vruchtje (vaak ten onrechte zaadje genoemd) en zoals bij veel flora zorgt de wind voor de verdere verspreiding.

Ad Smets attendeerde mij op het feit dat naar de paardenbloem een bekende uitzondering in de Nederlandse spelling is genoemd, de paardebloemregel. Wist ik niet, waarschijnlijk niet goed opgelet in de klas en teveel naar buiten gekeken naar de bloemetjes en de …… vogeltjes.

il tramonto_paardenbloem_foto ad smets_6818_testTot de spellingwijziging van 2005 gold er volgens de paardebloemregel dat er geen tussen-n werd geschreven in een samenstelling waarvan het eerste deel een dierennaam is en het tweede deel een plantkundige aanduiding. Paardebloem was het bekendste voorbeeld van die uitzondering, vandaar de paardebloemregel. Inmiddels is het door nieuwe spellingsregels toch paardenbloem geworden. Dit bewijst maar eens te meer dat het niet altijd loont om tijdens de les goed op te letten. Voor je het weet verandert alles weer…..

Wij wilden in Pertegada de dwarrelende pluizen van de paardenbloem fotograferen. Er stond echter geen zuchtje wind. Geen nood, gewoon heel hard blazen. Voor de perfectionistische fotograaf Ad Smets was het niet gauw goed genoeg. Na tig keer overdoen was hij eindelijk tevreden. Alle lof voor Ad Smets die prachtige foto’s heeft gemaakt, maar een klein applausje voor mezelf, want ik heb de longen uit m’n lijf geblazen en ben terug gefietst met plakkende handen van het harsachtige melksap van de paardeNbloem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *