april: De hoogste kerktoren van Italië

De hoogste kerktoren van heel Italië bevindt zich in ‘onze’ Noord-Italiaanse regio Friuli Venezia Giulia, afgekort FVG of in het Nederlands Friulië genoemd. Het stadje Mortegliano – op nog geen 25 km van Villa Greta – vlak bij Udine is blij met deze bijzondere status.

Wanneer je in de buurt van Mortegliano rijdt, kun je hem niet missen. De 113 meter hoge kerktoren is niet alleen de hoogste van Italië, maar ook nog een pronkstuk van moderne architectuur. Bij oude Italiaanse stadjes denk je automatisch aan eeuwenoude kerktorens. Niets is minder waar. In 1913 werd geconstateerd dat er voor de toenmalige toren instortingsgevaar bestond en dat de constructie niet kon worden aangepast. Er werd besloten om een nieuwe kerktoren te bouwen. Echter door de twee wereldoorlogen duurde het tot 1955 voordat de eerste spade in de grond werd gezet. Een kopie bouwen van de oude toren zou geschiedvervalsing zijn, dus moest het maar een supermoderne toren worden.

De dom van de heilige Petrus & Paulus van Mortegliano (1527) is gebouwd in neogotische stijl, dus werd door de Italiaanse architect Pietro Zanini ook de toren in deze stijl ontworpen. In 1959 kon eindelijk de 7 verdiepingen tellende toren ingezegend worden. Sinds 20 september 1959 staat het stadje Mortegliano letterlijk en figuurlijk op de Italiaanse kaart.

De kerktoren is zó hoog dat je hem vanaf Lignano zelfs kunt zien.

Met een problematisch rechterbeen was een klimtocht over de 347 treden tellende trap geen optie, dus in plaats van een beklimming van de kerktoren, gingen we de kerk bezoeken. En dat was zeker de moeite waard. Deze 80 meter hoge kerk met een oppervlakte van 812 vierkante meter doet z’n titel duomo (kathedraal/dom) zeker eer aan. De kathedraal is niet alleen groot maar ook fantastisch gedecoreerd. Voor il Tramonto gaat het te ver om het hele interieur te beschrijven (wanneer je nieuwsgierig bent, raad ik je aan om zelf te gaan kijken!), maar twee zaken wil ik er wel uitlichten.

Gouden altaarstuk – ‘Pala del Martini’
Ter ere van de inzegening van de dom in 1527 heeft de Italiaanse kunstenaar Giovanni Battista di Martino Mioni een enorm met goud verguld altaarstuk gemaakt. Het metershoge altaarstuk (pala) bestaat uit 3 lagen met 65 houten mini-beelden. Naast de pracht en praal van dit ‘gouden altaar’ bevat dit kunstwerk één van de weinige afbeeldingen waar niet Maria haar zoon Jezus maar Jezus zijn moeder Maria in de armen heeft.

Doopvont
Een tweede pronkstuk is het ‘il fonte battesimale’, het doopvont (1521). Het is van marmer en is gemaakt in de vorm van een schelp. ‘La caldaia ’, de gegraveerde koperen koepelvormige deksel is van een latere datum (1692). Ondanks zijn enorme hoogte en omvang valt het doopvont in de hoge kapel bijna in het niet en lijkt het meer een sereen stukje van oudheidkundige kunst.

We moeten eerlijk zijn, Mortegliano is geen stad(je) om er een vakantiedag aan te besteden, maar wanneer je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om een tussenstop te maken om de hoogste kerktoren van Italië te bekijken, te bestijgen en een blik te werpen op het ‘gouden altaar’. Bovendien kun je ook de 17e eeuwse Villa Conti di Varmo gaan bekijken waar de bekende grafelijke familie Varmo ooit woonde. Wij waren daar een eerdere keer op bezoek bij een prachtig en uniek concert in de tuinen, klik hier.

Als ‘adoptie-Friulani’  – zoals onze Italiaanse vrienden ons noemen –  zijn we er trots op dat de kerktoren van het Friulaanse Mortegliano met 113 meter de hoogste kerktoren van heel Italië is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *