mei: Romeins stadje Concordia Sagittaria

Op nog geen 30 km van ons – het aan de rivier de Tagliamento gelegen dorp Pertegada – ligt Concordia Sagittaria, gesticht door de Romeinen in 42 voor Christus.  Door een enorme overstroming van de Tagliamento werd deze stad in 589 onder een laag van drie meter modder bedolven. Pas vanaf 1950 werden door archeologische opgravingen delen van de Romeinse stad aan het licht gebracht die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

We hadden dit historisch stadje al eens eerder bezocht, maar op een zonnige aprilmiddag besloten we om het nog een keer goed over te doen.

Onder, maar dan ook echt ónder de huidige kathedraal (gebouwd tussen 963 en 996) en het kerkplein kun je de overblijfselen van de primitieve twee vroegere kerken bezichtigen. Een hele vreemde gewaarwording dat je onder de fundering en tussen de palen doorloopt waarop de huidige kathedraal is gebouwd. Onder je voeten de duizenden jaren oude mozaïeken en boven je hoofd staat een kerk.

Na het ondergronds bezoek in korte broek en korte-mouwen-overhemd werd het tijd om ons bovengronds op te warmen. Het was een fantastische voorjaarsdag met een strak blauwe hemel en dat vindt fotograaf Ad Smets altijd fijn om mooie plaatjes te schieten.

Even langs het voormalig bisschoppelijk paleis gewandeld en de loggia van het Palazzo Comunale. Vervolgens stond de kathedraal op het programma. Deze is van buiten een prachtig exemplaar van de Romeinse bouwstijl, de binnenkant viel ons echter enigszins tegen, maar dat is heel persoonlijk. Voor de kenner zijn er veel relikwieën van martelaren en heiligen en – net als bij de St. Pieterskerk in Rome – werkelijk prachtige koperen deuren.

De ‘bovengrondse’ topper is het Battistero, de doopkapel. Een mini-kerkje uit 1100 met een fabelachtig lichtinval. Het zou zomaar als romantische toplocatie voor een huwelijk kunnen dienen.

Gasten in Villa Greta kunnen we met een gerust hart een bezoek aan Concordia Sagittaria aanbevelen. Een eigen ervaring als toeristische tip doet het altijd beter dan een brochure. En wie minder affectie heeft met Romeinse opgravingen, historie en cultuur kan gewoon alle terrassen van Concordia Sagittaria afgaan. Wij betaalden € 1,50 per glas witte en exclusieve wijn, dus voor het geld hoef je het niet te laten. Voor ieder wat wils!

Klik hier voor een uitgebreide blog met nog meer foto’s op il Tramonto

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *