juni: APE, de grote broer van de Vespa

VESPA de scooter en APE de mini-vrachtwagen, beiden van het merk Piaggio. Twee iconen uit de Italiaanse historie, maar tot vandaag nog steeds onmisbaar in het dagelijkse Italiaanse straatbeeld.

Vespa & bella Italia zijn onafscheidelijk. Wereldwijd bestaan vele Vespa-liefhebbers, maar hier in het moederland Italië blijft de Vespa het nationale knuffel-voertuig.

In 1946 werden in Italië de eerste Vespa’s geproduceerd door de firma Piaggio, omdat zo kort na de Tweede Wereldoorlog er grote behoefte was aan goedkoop transport. De Vespa voert de taken uit van een (vracht)auto, is goedkoop, eenvoudig in gebruik, geschikt voor alle sociale klassen, voor man en vrouw, praktisch, zuinig en bevordert zo de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

APE: Tweetakt voertuig
Een logische verdere ontwikkeling van de Vespa scooter was een klein transportvoertuig. Nog geen twee jaar later reed in 1948 de eerste APE’s in de steden en over het Italiaanse platteland. Kleine afmetingen, lage aanschafprijs en een onverwoestbare tweetaktmotor maakten de Ape heel snel een geliefd vervoermiddel voor kleine Italiaanse ondernemers, ‘boeren & buitenlui’.

Net als bij de Vespa bewijst het eenvoud+goedkoop+praktisch-concept van Ape zich ondertussen al bijna 70 jaar. In Nederland is de Ape niet zo bekend als de Vespa, maar in Italië is ook nu nog de Ape niet weg te denken uit het dagelijkse straatbeeld.

Ad Smets: “Ik wil ook een APE!”

Vespa & Ape, Wesp & Bij
De Vespa scooter dankt haar naam aan directeur Enrico Piaggio die in 1946 het prototype bewonderde en uitriep: “Het zoemende geluid van de motor en de vleugelachtige bouw van de carrosserie doet me aan een wesp denken!” Sindsdien draagt dit voertuig de naam Vespa, Italiaans voor wesp. Niet verwonderlijk dat de grote broer de naam Ape (bij) kreeg. Een toepasselijke naam voor de ‘bezige bij’, een klein maar multifunctioneel (transport)voertuig.

Net als bij de Vespa bestaan er voor de liefhebbers de Ape-clubs. De Italiaanse nationale Ape-club organiseerde onlangs een 3-daags internationaal evenement voor de Ape-liefhebbers bij ons in de buurt, op slechts 20 km afstand van ons huis en ons gastenhuis Villa Greta.

Villa Manin, de historische en paleisachtige villa van de laatste doge (heerser) van Venetië vormde het decor van deze Ape-dagen. Een verrukkelijk warme voorjaarszon (25 graden) en een strak blauwe hemel maakten ons uitstapje nog aantrekkelijker. Het was nog te vroeg voor alcohol, maar de gedachte aan een glas overheerlijke prosecco van onze bevriende wijnboer op een zonnig terras speelde stout in ons achterhoofd. Duty calls, eerst rondlopen en een fotoreportage maken. Dat wijntje komt nog wel…..

Uit alle hoeken van Italië, maar ook uit Duitsland, Oostenrijk en Slovenië kwamen Ape-bezitters en Ape-fanaten bij elkaar. De ware liefhebber kwam voldoende aan zijn trekken.

Wie heeft de grootste…
En wat voor dergelijk evenement telt: wie heeft het oudste, het meest unieke, het meest ludieke of het best gerestaureerde exemplaar? Het zijn dagen van kijken en bekeken worden.

Viva Italia, viva la Vespa e viva l’Ape.

klik hier voor meer foto’s op onze blog op il Tramonto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *