juli: historisch centrum Portogruaro – een verborgen juweeltje

Portogruaro is eigenlijk een verborgen juweeltje. Het historische centrum is gesticht in 1140 op de ruïnes van een voormalige Romeinse stad. Een wandeling langs de vele herenhuizen, de kathedraal met scheve toren en de watermolens midden in het stadscentrum is zeker de moeite waard.

Wanneer je niet weet dat dit rommelige stadje een historisch centrum bevat, zou je er zo aan voorbij rijden. Regelmatig bezochten we het oude centrum, maar onze huisfotograaf Ad Smets was niet tevreden met de foto’s die hij een aantal jaren geleden maakte. Dus een hernieuwde toeristische toer door Portogruaro, op nog geen 20 km van ons dorp Pertegada.

Portogruaro is een stadje met 25.000 inwoners in Veneto, de noord Italiaanse buurmanregio van Friuli en behoort tot de provincie Venetië en is in 1140 gesticht op de ruïnes van een oude Romeinse stad toen de bisschop van Concordia toestemming gaf voor de bouw van huizen, winkels en een haven langs de rivier de Lemene. Het woord ‘porto’ verwijst dus naar de haven die het stadje ooit kende, waarvan nu niets meer te zien is. Het symbool van de stad is de waterput Pozzo del Pilacorte met twee beelden van kraanvogels, in het Italiaans gru, waaraan volgens de overlevering het stadje de rest van haar naam ontleent.

Een wandeling door het historische centrum biedt een legio aan palazzi (herenhuizen), de Molini, twee symmetrische watermolens op de bedding van de rivier, de 18e eeuwse kathedraal met zijn ranke, scheve campanile (kerktoren) en het Palazzo Comunale (het stadhuis) gebouwd tussen 1300 en 1500 met de markante zwaluwkantelen en drie overgebleven poorten van de oorspronkelijke vijf toegangspoorten toen de vestingmuren er nog stonden.

Het streeft het doel voorbij om een uitgebreide, historisch-technische beschrijving te geven van de historische gebouwen van Portogruaro. Tegen wie nieuwsgierig is, zeggen we dan: “Kom maar kijken en ontdek zelf deze verborgen parel die Portogruaro heet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *