november: Wijnmuseum van wijnhuis Pittaro

Van verzamelwoede tot museum
Voor ons is het wijnmuseum van Pittaro een vast programmaonderdeel wanneer we met gasten van Villa Greta onze wijnregio bezoeken. Piero Pittaro heeft in 50 jaar verzamelwoede zoveel bij elkaar gebracht dat hij een eigen privémuseum heeft ingericht.

Het wijnmuseum bevat een aantal nagebouwde werkplaatsen met originele materialen: glasblazerij, kurkproductie, kuiperij (wijnvaten), grappastokerij, koperslagerij en een compleet ingerichte drukkerij voor wijnetiketten. Verder een verzameling van tweeduizend keramische flessen in allerlei vormen en kleuren van over de hele wereld. De meest uitgebreide en unieke verzameling van 1.800 wandelstokken reist over de hele wereld. Alle wandelstokken van hout, ivoor, zilver, goud, glas en koper staan in het teken van drank: een ingebouwd mini-reservoir voor wijn of sterke drank, een ingebouwde kurkentrekker of mini-glaasjes. Ingenieus! Het grappige is dat je ziet dat al vanaf de 16de eeuw de wandelaar er eigen fantasieën op nahoudt als het gaat om de versiering. Van klassieke en oubollige tot wulpse en zelfs pikante versierselen die mogelijkerwijs als gedachten bij de wandelaar opkomen als hij bij flinke inspanning de drank heeft aangezien voor water!

wulpse wandelstokken…..

Het meest indrukwekkende deel is de verzameling van Venetiaans en Biedermeier glaswerk. Wijnglazen, flessen en karaffen uit de periode 1.500 tot 1.900. Je komt ogen te kort om alle vitrines te bekijken met deze unieke en kostbare glasverzameling. Ieder (glas)museum zal hier jaloers om zijn.

De privébibliotheek, die niet vrij toegankelijk is, bevat drieduizend antieke boeken uit de 16e, 17e en 18e eeuw met als pronkstuk de wereldberoemde 33-delige Franstalige encyclopedie van Diderot & D’Alambert (1751-1772).

Al met al geen onverdienstelijke prestatie voor iemand die zich ‘een eenvoudige ‘boer uit Codroipo’ noemt.

Museumbezoek met afsluitende wijnproeverij
Wij raden iedereen, die in deze regio op bezoek of met vakantie is, aan om dit unieke museum te bezoeken. Uiteraard wordt het bezoek beloond met het proeven van de verrukkelijke wijnen van wijnhuis Pittaro.

Ook deze keer gingen onze gasten voldaan naar huis met een paar flessen o.a. Talento Brut, een spumante van Chardonnay en op hout gerijpte Pinot Bianco die volgens de ‘metodo classico’ (de Champagne-methode) gemaakt is en met menige ‘echte Champagne’ kan wedijveren. Wat heet wedijveren: zo mogelijk beter en tegen een lagere prijs dan de astronomische bedragen die je tegenwoordig voor een Champagne moet betalen. Oh ja, Pink, de roze bubbel is ook niet te versmaden (klik hier voor de wijnwaardering op ‘il Tramonto’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *