januari: il Castello di Flambruzzo

Op nog geen 20 minuten rijden van ons dorp Pertagada staat il Castello di Flambruzzo, het kasteel van Flambruzzo, het type burcht zoals die in de 17e eeuw werd gebouwd. We hadden er een interview met de bewoner, zijne hoogheid hertog Badoglio.

de voorzijde van het kasteel van Flambruzzo

In het gehucht Flambruzzo, onderdeel van de gemeente Rivignano-Teor in provincie Udine, staat Castello di Flambruzzo. Het kasteel is gebouwd op de restanten van een eerder kasteel uit 1259 van de familie Savorgnan, de familie van Julia (klik hier voor het ware verhaal van Romeo & Julia), waarvan de oude ronde toren het enige overgebleven deel is. De rest van het kasteel is gebouwd in de 17e en 18e eeuw.

Met een slotgracht en een toegangsbrug, ooit een ophaalbrug, diende het oorspronkelijk als verdedigingsburcht. In 1499 is het kasteel overgegaan van de graaf van Gorizia in handen van de graaf van Codroipo.

Familie Badoglio
Het kasteel werd in 1910 aangekocht door graaf Francesco Rota (San Vito al Taglimento) voor zijn dochter die ging trouwen met Mario Badoglio, de zoon van Pietro Badoglio. Pietro Badoglio (1871-1956) was namens Italië onderkoning van Ethiopië, wat een kolonie is geweest van Italië. Pietro Badoglio was jarenlang stafchef en maarschalk van het Italiaanse leger en korte tijd premier van Italië. Hij werd door koning Vittorio Emanuele in de adelstand verheven tot hertog (Duca) van Addis Abeba en markies van Sabotino. Ondanks het feit dat in 1948 er in Italië formeel geen adel meer bestaat, gebruiken de nakomelingen nog steeds de adellijke titel hertog die in de adellijke rangorde na koning en prins komt, gevolgd door markies, graaf, baron en ridder.

de achterzijde van het kasteel van Flambruzzo

Naast de naam ‘Kasteel van Flambruzzo’ wordt volgens Italiaans gebruik vaak ook de naam van bewoners toegevoegd aan de benaming ‘Villa’ (landhuis). Daarom kom je in de geschiedenisboeken ook de benamingen Villa Rota-Badoglio en Villa Badoglio tegen.

Tot op de dag van vandaag wordt het kasteel van Flambruzzo bewoond door de familie Badoglio. De huidige bewoners zijn de kleinzoon van Pietro Badoglio, hertog Alessandro Badoglio en zijn charmante vrouw hertogin Clotilde. Beiden bijzonder aardige en spontane mensen.

de tafel waaraan de overeenkomst met de geallieerden werd getekend

Het kasteel is bekend om de grote ovale onyx tafel, waaraan in september 1943 de onderhandelingen plaatsvonden over de op handen zijnde capitulatie van Italië aan de geallieerden. Een historisch moment voor Italië.

Door de Engelse tuin van het kasteel loopt de rivier de Stella, een zeldzame rivier die 30 km noordelijker spontaan ontstaat uit de grond, een zogenaamde bronrivier. Deze rivier met zomer en winter een constante temperatuur van 13 graden zorgt voor een heel bijzondere vegetatie.

naschrift: Voor onze Italië-magazine ‘il Tramonto’ hebben we een drieluik geschreven over het kasteel van de familie Badoglio, de historie en een interview met de huidige generatie:

Deel 1 : Het Kasteel van Flambruzzo – klik hier
Deel 2 : Wie was Pietro Badoglio (1871-1956) – klik hier
Deel 3 : Hoe leeft de hertogelijke familie in de 21e eeuw – Interview met hertog Alessandro Badoglio – klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *