juli: Meer fietsplezier: gratis met het veerpontje de rivier oversteken van Lignano naar Bibione

Meer fietsplezier: gratis met het veerpontje de rivier oversteken van Lignano naar Bibione.
“Schipper, mag ik overvaren, ja of nee?”

hemelsbreed stelt het niets voor……

Sinds enkele weken is het voor de fietsende toeristen mogelijk om over te steken van Lignano naar Bibione. Beide badplaatsen liggen hemelsbreed slechts enkele kilometers van elkaar verwijderd, maar worden gescheiden door de rivier de Taglimento (de rivier die achter ons huis en gastenverblijf Villa Greta stroomt). Om vanuit Lignano naar Bibione te gaan moet je eerst 12 kilometer landinwaarts om via de brug van San Michele al Tagliamento de rivier over te steken dan weer 12 kilometer weer ‘terug’ zeewaarts om naar Bibione te gaan. Met de auto kun je tussendoor ergens doorsteken, er is voor auto’s nog een brug echter voor fietsers is die heel erg gevaarlijk.

We mogen daarom stellen dat dit daarom een uniek project is qua veiligheid, zeker gezien het feit dat niet alleen twee concurrerende badplaatsen de handen ineen slaan, maar dat hier ook nog eens twee verschillende Italiaanse regio’s met elkaar samenwerken. Voor een groot deel worden de regio’s de Veneto en Friuli Venezia Giulia (kortweg FVG of Friuli) gescheiden door de rivier de Tagliamento.

Tijd voor ons als il Tramonto om eens een kijkje te gaan nemen bij deze nieuwe toeristische ‘attractie‘. Wanneer wij mopperen wanneer we moeten constateren dat de infrastructuur voor fietsers in bella Italia op veel plaatsen nog sterk achterblijft bij hetgeen we in Nederland gewend zijn, dan moeten we ook de nieuwe initiatieven op dit gebied prijzen en er bekendheid aan geven, toch?

il Traghetto
Op een zonnige, zo niet zeer warme vrijdagmiddag, zijn we naar Lignano gereden en hebben we ons gemeld bij de veerboot. Nou… om eerlijk te zijn, het kleine veerpontje . Ook zonder fiets waren we van harte welkom om de overtocht te maken. Een stuk of vijftien fietstoeristen zaten op de kade in het zonnetje te wachten op de aankomst van ‘il traghetto’ vernoemd naar de waterbussen die in Venetië de toeristen van de ene kant naar de andere kant brengen van ‘il Canale Grande’.

En zoals het een goede samenwerking tussen twee regio’s betaamt wordt het veerbootje bemand door ‘een Veneto’ (Michelangelo) en een ‘Friulaan’ (Massimo) en is de watertaxi voorzien van de vlaggen van beide regio’s. Ieder zijn eigen trots….

Zeven dagen in de week varen ze heen en weer en kunnen per vaart 10 tot 15 fietstoeristen vervoeren. Met de nodige Italiaanse charme ontvangen ze de toeristen. Toen ze vernamen dat wij Nederlanders zijn, begonnen de heren direct over de blonde dames, de blauwe ogen en de lange benen van onze Nederlandse schoonheden.

Gezien de drukte eind mei belooft dit nieuwe initiatief een grandioos succes te worden.

Wij zijn trots dat zo’n project toch handen en voeten heeft gekregen en dat twee concurrerende badplaatsen en twee regio’s hebben samengewerkt om dit te realiseren. Alle lof, in het Italiaans ‘Complimenti!”

Echt Nederlands: alles is gratis!!!
“Schipper mag ik overvaren, ja of nee?
Moet ik dan ook geld betalen? Ja of nee?”

Nee, want de overtocht is gratis!!!!

links ‘il capitano’ en rechts Sjaak Verweij

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *