mei: Toertje ‘bekijk het eens met andere ogen’

Wat je van ver haalt is lekker….
Toeristen gaan vaak op pad en maken vele kilometers om leuke stadjes, plekjes of wijnen te ontdekken. Maar soms vergeet je dichter bij huis te kijken.

Pocenia bekijken met andere ogen
Dat gold ook voor een dorp bij ons in de buurt. Naast de ‘hoofdzetel’ Pocenia (UD) horen de gehuchten Torsa, Roveredo en Paradiso tot deze gemeente van 2.500 inwoners. Al eerder schreven we een blog over landhuis Villa Caratti – Fraccaroli in Paradiso en bewoner Tiziano Fraccaroli, grootgrondbezitter, wijnboer, rijstboer, hotelier, restauranthouder, kunstliefhebber, kunstverzamelaar en mecenas.
Bovendien wijdden we een blog aan het in Pocenia gevestigde wijnhuis Anselmi. Sinds een paar maanden is een jonge vriend (37) van ons burgemeester van Pocenia, dus werd het eens tijd om ‘zijn’ gemeente onder de loep te nemen.

Villa Caratti – Fraccaroli in Paradiso

Vrijdagmiddag, een goed tijdstip om het weekend ontspannen te beginnen met een toertje Pocenia. Door de drukke weg die dwars door het dorp loopt, waren we tientallen keren langs de kerk gereden, maar nooit gestopt. De kerk met losse toren is volledig ingebouwd tussen de huizen. Lastig voor huisfotograaf Ad om deze op de foto te zetten. Hij heeft geen drone dus moet hij zijn uiterste best doen om er iets van te maken… Gelukkig is hij vindingrijk en soms geduldig!

kerk van Pocenia  – Chiesa di San Nicolò

Geen Wikipedia maar een fotoalbum
In deze blog willen we geen saai relaas houden over de historie van Pocenia, de kerk, landhuizen etc. Zie deze blog maar als ontspannen wandeling door Pocenia. En beschouw de onderstaande fotoreportage als een fotoalbum van een ‘toertje Pocenia’. Wil je meer weten dan is het tevens een reden om hier op vakantie te komen. In onze mooie vakantiewoning Villa Greta is het bijzonder goed toeven.

In het gehucht Roveredo vind je de Chiesetta della Beata Vergine del Rosario (Heilige maagd van de rozenkrans), een piepklein kerkje waarvan een deel stamt uit de 14e eeuw. Helaas niet van binnen te bezichtigen maar de pittoreske buitenkant inspireerde huisfotograaf Ad voldoende.

Chiesetta della Beata Vergine del Rosario – 14e eeuws kerkje in Roveredo di Pocenia

Aan de rand van Torsa troffen we ‘il Verde di Torsa’, een educatief-botanisch wandelpad langs het riviertje de Torsa, dat net buiten Torsa spontaan uit de grond ontstaat (een zogenaamde bronrivier) en 6 kilometer verder uitkomt in een andere bronrivier de Stella, die volgens vele natuurfreaks als meest natuurlijke rivier van Europa wordt genoemd. Langs het wandelpad staan o.a. bordjes met de namen van de bomen in het Latijn, Italiaans en Friulaans (de tweede taal, het Fries van Italië). Hier moeten we in het voorjaar of in de zomer zeker een keer terugkomen.

Ook de kerk van Torsa was gesloten, maar door er simpelweg omheen te wandelen zagen we dingen ons die vanaf de weg nog nooit waren opgevallen, een oorlogsmonument en een lieflijke muurschildering.

Tot slot het niet onbelangrijke gehucht Paradiso. Naast een borgo (kluwen van huizen) herbergt Paradiso drie landhuizen, waaronder de prachtige Villa Caratti–Fraccaroli met wijnhuis Fraccaroli en de enige rijstvelden van deze regio en de fabriek van Acqua Paradiso die bronwater pompt uit de enorme waterbronnen onder Paradiso. Zelfs een kerkje ontbreekt niet. Chiesa Santa Maria Annunziata (Maria Verkondiging) uit de 17e eeuw geldt als één van weinige 100% ronde kerken in Italië (als we de woorden van de burgemeester mogen geloven, want we hebben dit niet geverifieerd).

Frasca Paradiso – Ad in gesprek met Tiziano Fraccaroli, grootgrondbezitter, wijnboer, rijstboer, hotelier, restauranthouder, kunstliefhebber, kunstverzamelaar en mecenas

Onze Pocenia-toer eindigt in Frasca Paradiso, de lokale bar waar voornamelijk mannen komen om hun dagelijkse portie lokale wijn te nuttigen. Ook wij bezoeken deze bar regelmatig omdat de locatie alleen al tot de verbeelding spreekt.

Na een glas verrukkelijke rode Refosco rijden we voldaan huis. Ad met een volle camera en ik vol inspiratie voor een blog.

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *